A SEO alapjai: keresőoptimalizálási tippek

A cikket írta a Markestic

SEO

2021-11

SEO alapok

Egy SEO szakértő besétál egy bárba, bárokba, kocsmába, tavernába, presszóba…

Aki már találkozott SEO-val érti a viccet, de ha Te még nem, akkor a cikk végére biztosan megérted.

SEO

Kezdjük a legelején.

Mi is az a SEO? Egy olyan gyakorlat, aminek segítségével nem csak a mennyiségét, hanem a minőségét is növelhetjük a weboldalunkra látogatóknak. Nem fizetett keresési (organikus) eredményeket érhetünk el, amivel erősíthetjük márkánk értékét. Röviden keresőmotor optimalizálás.

Keresőmotor

De mi is az a keresőmotor? Egy rendszer, ami több milliárd tartalomban kutat és több ezer tényező alapján értékel, majd meghatározza, hogy melyik az a konkrét tartalom, ami számunkra a legértékesebb a keresésünk alapján.

Sok változott a keresési találatok oldalán is az elmúlt években. Míg régen a reklámok és az organikus találtok jól elkülöníthetőek voltak egymástól, úgy ma már a találti oldalak sokkal dinamikusabbak és sokkal észrevehetetlenebbül rejtenek el hirdetéseket. Ilyenek például a válasz boxok, amik rögtön megjelenítik a választ a kérdésünkre, már rá se kell kattintanunk a linkre, hogy egy előreláthatólag releváns oldalra kerüljünk.

Hogyan készíts tartalmat a weboldaladra?

Elsősorban a felhasználóidnak írj, ne a keresőmotornak

  • Ne csapd be a felhasználóid
  • Ne használj trükköket a keresőmotor miatt. Tedd fel magadnak a kérdést: Hasznos ez az információ a felhasználóimnak? Akkor is megcsinálnám ezt, ha nem léteznének keresőmotorok? Ha a válasz igen, akkor csináld
  • Gondolkodj el rajta, hogy mi teszi a weboldaladat egyedivé, értékessé.

Hogyan NE készíts tartalmat a weboldaladra?

  • Ne használj automatikusan generált tartalmat
  • Ne tegyél közzé nem eredeti tartalmakat
  • Ne mutass mást a keresőmotornak, mint a felhasználóknak
  • Ne rejts el szöveget és linkeket az oldalon

Hogyan működnek a keresőmotorok?

Crawling: Ez a felfedező fázis, amikor a keresőmotor robotok segítségével új és releváns kontentet keres.

Index: Egy óriási adathalmaz, ahol a talált információt tárolja a keresőmotor

Ranking: Amikor valaki keres, a keresőmotor rangsorolja az indexben található információkat és megpróbálja a lehető legjobb megoldást mutatni a keresési fogalomra.

FONTOS: Ha szeretnéd, hogy a weboldalad megjelenjen a keresési találatok között, akkor mindenképp tedd azt „crawl-olhatóvá” és „index-elhetővé”. Ha ezeket nem engedélyezed, bármilyen jó tartalmat is gyártasz, az nem lesz elérhető a keresőmotor számára.

+ 1 tipp: Habár manapság a keresőmotorok egyre több képet ismernek fel, még nem teljesen kifejlett ez a technológia. Ha igazán jó akarsz lenni, mindig adj szöveges leírást a képednek a webszerkesztődben. Ezzel segíted a keresőmotort, hogy könnyebben definiálja, mit talál a felhasználó a képen.

Kulcsszó kutatás

Most, hogy alapjaiban átvettük a keresőmotorok működését, térjünk rá arra, hogy miként tudunk megfelelő kulcsszavakat használni a weboldalunkon. De mielőtt belevágnánk, fontos, hogy a kulcsszavainkat ne önkényesen mi határozzuk meg, hanem gondolkodjunk a felhasználóink fejével és próbáljuk meg azt kitalálni, hogy hogyan is fog valaki a mi termékünkre vagy szolgáltatásunkra keresni.

Keresési mennyiség

A kulcsszókutatásunkat a legalapvetőbb keresési kifejezések megvizsgálásával kezdjük. Ezekre általában magasabb keresési számot kapunk. Például, ha pizzát árulunk, akkor akár több ezres keresési mennyiséget is láthatunk az pizzára havonta. De mi nem feltétlenül akarunk megjelenni mindenkinek, aki rákeres arra, hogy pizza. Ha mi csak budapest belvárosában szállítunk ki pizzát, akkor sokkal szívesebben jelenünk meg csak azok számára, akik Budapest belvárosában tartozkódnak és a pizza házhozszállításra keresnek. Ezeket nevezzünk long-tail kulcsszavaknak, azaz konkrétabb keresési eredménynek. Általában akik már hosszabb, összetettebb kulcsszavakra keresnek hamarabb konvertálnak is, mivel már egy tudatosabb részén vannak a vásárlási tölcsérnek.

Online eszközök kulcsszó kutatáshoz

  1. Google Keyword Planner
  2. Google Trends
  3. AnswerThePublic
  4. SpyFu Keyword Research Tool
  5. Google Correlate

On-page SEO

Egy egyszerű formula a tartalomgyártásra:

 1. Keresd meg a kulcsszavakat, amikre meg szeretnél jelenni
 2. Azonosítsd azokat az oldalakat, amik az adott kulcsszavakra elöl jelennek meg
 3. Határozd meg milyen értékeik vannak ezeknek az oldalaknak
 4. Gyárts náluk jobb tartalmat

A tartalmad formázása

Habár nem lehet előre megjósolni hányan fogják a tartalmadat elolvasni, de van pár alapszabály, amit mindenképpen érdemes betartani a felhasználó élmény fokozása céljából.

Szöveg mérete és színe – Semmiképp se válasszunk túl vékony betűtípust, valamint a betűink mérete 16 vagy a fölött legyen. Ezzel a mérettel már minimalizálni tudjuk például a telefonos zoomolást.

Heading – Sokat segít olvasóinknak ha a szöveget címek és alcímekkel tördeljük. Például, ha valakit csak egy bizonyos rész érdekel, sokkal könnyebben megtalálja azt.

Listázás – Segít, hogy olvasónk könnyebben megtalálja a számára releváns információt.

Szünetek a bekezdések között – Ezzel csökkenteni tudjuk az oldal elhagyóink számát és ösztönözzük olvasóinkat arra, hogy minél többet olvassanak az oldalunkon.

Támogató média – Ha odaillő, mindenképpen „enyhítsünk” a szövegen képekkel, videókkal.

Félkövér és dőlt betűs kiemelés – Nem mindig és mindenhol kell használni, de a megfelelő használat sokat segít az olvasónak is a tájékozódásban

7 dolog, amire mindenképp emlékezz a SEO-val kapcsolatban

SEO = Keresőmotor optimalizálás

Ne használj trükköket a keresőmotor miatt.

Ami a felhasználóidnak valódi érték, azt a Google is értékelni fogja.

Crawl – Index – Rank

Mindig definiáld a képed hashtagekkel.

Legjobb kulcsszavak: magas keresési volumen, alacsony verseny

Inspirálódj a versenytársaktól.

Ami még érdekelhet…

A digitális marketing jövője 

A digitális marketing jövője 

A termékek és szolgáltatások értékesítése sosem volt könnyű feladat. Az ügyfelek meggyőzése, hogy az általunk kínált termékek és szolgáltatások az igényeikhez legjobban illeszkednek, kihívást jelent...

Milyen frissítések várhatóak a LinkedIn-en 2023-ban?

Milyen frissítések várhatóak a LinkedIn-en 2023-ban?

Mint a legtöbb közösségi média platform, a LinkedIn is folyamatosan frissítésekkel rukkol elő, hogy még jobb felhasználói élményt nyújtson a felhasználóinak. Az új funkcionalitásokkal és újításokkal...