Patika24

65%-os bevételnövekedés
egy év alatt és 8%-kal olcsóbb kattintások

Bár korábban nem volt tapasztalatuk a digitális marketingkampányokkal, ez hamarosan üzleti tevékenységük igazán fontos részévé vált, mivel a fizetett hirdetésekből érkező ügyfelek a bevételeik fontos részét teszik ki.

 

Az évek óta tartó partnerségünknek köszönhetően 2020-2021 között 65%-os éves növekedést tudtak elérni a bevételükben, miközben 8%-kal kevesebbet fizettek a fizetett hirdetésekért.

Ügyfelünk 2017-ben indította el online gyógyszeripari vállalkozását Magyarországon. Mélyebb iparági ismeretek nélkül, ellenben komoly ágazati tudással és kapcsolati hálóval felvértezve, a gyógyszer kiskereskedelemben szerzett tíz éves tapasztalattal vágtak bele a projektbe. Voltak már versenytársaik, akik kialakult online jelenléttel és webáruházzal rendelkeztek a piacon. Termékeik között szerepeltek OTC gyógyszerek és dermokozmetikumok – azóta bővítették a termékpalettát, és már állatgyógyászati készítmények is elérhetőek.

​A komolyabb árkedvezmények realizálása mellett fontos volt számukra a könnyű vásárlás menete. Különösen azoknak, akik egészségi állapotuk miatt nehezebben jutnak el gyógyszertárba.

+49% - Hirdetésköltség megtérülése

2017. szeptember és 2019. július között hirdetéseik 49%-kal jobban teljesítettek

-81% - Egy vásárlás megszerzése

Másfél év alatt az egy vásárlás megszerzésére költött hirdetési összeg 81%-kal csökkent.

+65% - Árbevétel

2020 és 2021 között 65%-kal nőtt az árbevétel.

65%-os bevételnövekedést
 és 8%-kal olcsóbb kattintásokat sikerült elérnünk

 

Kihívás

A vállalat korábban még soha nem folytatott digitális marketingkampányokat, de szerettek volna egy próbát tenni velük. Különösen a Facebook és a Google hirdetésekkel, hogy lássák, milyen eredményeket lehet elérni egy erősen telített piacon.

A ROAS-t (Return on Ad Spend – reklámköltség/bevétel) egy bizonyos szint alatt kellett tartaniuk, hogy üzletük nyereséges maradjon.

 

R

Megoldás

A projekt kezdetén nagy hangsúlyt fektettünk a Google Search jelenlétre. Kezdetben nem tudtuk, hogy mely márkák, termékkategóriák vagy termékek fognak a legjobban teljesíteni, ezért végeztünk egy alapos kulcsszóelemzést. Ennek segítségével felismertük, hogy az adott szezonban (őszi-téli) mely kulcsszavak teljesítenek a legjobban, és ez alapján egy komplex, több ezer hirdetési csoportot tartalmazó kampánystruktúrát építettünk fel, majd ezzel a teljes célpiacot – Magyarországot – megcéloztuk.

A kampányok sikere alapján azonosítani tudtuk a legjobban teljesítő termékeket és márkákat – a legjobb 20%-ot, amelyek a bevétel 80%-át adták. Ehhez a Google Analyticsben az Enhanced Ecommerce-t használtuk.

A mérés szintén kulcsfontosságú pont volt a projektben. Már a kezdetektől fogva segítettünk a mérési rendszer felállításában, mivel számunkra is nagyon fontos, hogy megértsük, mit és hogyan vásárolnának a látogatók, és hogyan lépnek kapcsolatba az oldallal. És mivel a bevétel nagyon nagy százaléka fizetett hirdetésekből származik, ez továbbra is fontos mérőszám.

Ami a Facebook-kampányokat illeti, dinamikus termékhirdetésekkel kezdtük, amelyekkel a vásárlási tölcsér alján lévő felhasználókat céloztuk meg (pl. azokat, akik korábban már meglátogatták az oldalt), így értékes vásárlókat szereztünk ügyfelünknek. Ezt követően lépésről lépésre kiszélesítettük a termékek számát és a hirdetések célzását, lassan haladva felfelé a tölcsérben. A remarketing célcsoportok és a “look-a-like” célcsoportok (a remarketing célcsoportok alapján) szintén értékes eredményeket hoztak.

Az országban az elsők között voltunk, akik elkezdték használni a Google Shoppingot – és ez az ügyfélszerzés kulcsfontosságú részévé vált. Valamint a Criteo kampányokat is beindítottuk remarketing célokra.

AKARSZ TE LENNI A KÖVETKEZŐ SIKERSZTORI?