Google, Google mondd meg nékem: megjelenik a hirdetésem?

A cikket írta a Markestic

2021-08

Elindultak a Google Ads kereső kampányaid, és izgatottan ütöd fel a Google-t, hogy te is élőben megtekinthesd a csodát, a Nagy Művet, digitális lenyomatodat a világban.

Beütöd a kulcsszavad, amire minden áron meg akartál jelenni – és semmi. Nem találod a saját hirdetésed. Bezzeg a konkurenciáé ott figyel.

Szívedben csalódás, esetleg harag, hiszen nem ezért fizettél az ügynökségnek “súlyos” pénzeket. Megnézed a nap folyamán később is – még mindig semmi.

Ez az a pont, amikor felhívod az ügynökséged, hogy ez mégis hogyan lehet?!

Elmondjuk.

Miért nem jelennek meg a hirdetéseid

Számtalan eset lehetséges, de egyiknél sem kell kétségbeesni.

Nincs érvényes fizetési mód

Nyilván triviális eset, de ha esetleg nem állítottál be megfelelő fizetési módot a fiókban, vagy a fizetési módot elutasította a Google, akkor hiába dolgozott a kampányaidon az ügynökség vagy te magad, nem fognak tudni elindulni a kampányaid. Ezt a Google-ben a fizetési beállításoknál tudod ellenőrizni.

Függőben lévő hirdetések

Lehetséges, hogy a kampány frissen lett létrehozva, és a Google még nem hagyta jóvá a hirdetéseket. Ez néha 1 munkanapnál is tovább tarthat. Ezt a Hirdetések és bővítmények szekcióban tudod megnézni a Google fiókodban. Ha a hirdetések státusza: Függőben, akkor még egy kicsit várnod kell a hirdetéseid megjelenésére.

Elutasított hirdetések

Az esetek kis százalékában az is előfordulhat, hogy minden szuperül be van állítva, de a kampányok azért nem indulnak el, mert a hirdetések le vannak tiltva. Ebben az esetben érdemes felvenni az ügyfélszolgálattal a kapcsolatot.

Valójában megjelennek a hirdetéseid

Utánanyomoztál, és minden be van állítva, a hirdetések aktívak, az ügynökség is azt mondja, hogy minden rendben, de te hiába keresed magad a Google-ben, sosem jelenik meg a hirdetésed.

Ez hogyan lehetséges?

Nagyon egyszerű. Vegyük egy gyors számolást.

Te napi 5.000 Ft-ot szánsz egy kampányra. Átlagosan mondjuk 100 Ft egy kattintás. Ez azt jelenti, hogy napi 50 kattintásra van pénzed. Vegyünk átlagosan egy 10%-os átkattintási arányt – tehát átlagosan 100 emberből 10 ember kattint a hirdetésedre. (Reméljük tudod, hogy attól, hogy megjelensz a hirdetéseddel, nem biztos, hogy téged, és nem pedig a konkurenciát vagy az organikus találatot kattintja le a felhasználó.)

Ha tovább visszük a számolást, akkor a Google úgy számol, hogy ha napi 50 kattintásra van pénzed, akkor maximum 500-szor tudsz megjelenni a Google-ben aznap, mert ennyit tudsz kifizetni. 500 darab keresést.

Tegyük fel, hogy egy nagyon népszerű iparágban működsz, és a fontos kulcsszavaidra egy nap 2.000 alkalommal keresnek. Látható, hogy a megadott büdzsédből a keresések mindössze negyedére tudsz megjelenni – a keresések 75%-ban pedig egyáltalán nem bukkan fel a hirdetésed.

És amikor beütöd a Google-be a saját kulcsszavad, lehet, hogy pont ebbe a kieső 75%-ba esel bele te is, tehát ne kezdj el aggódni.

Így ellenőrizd le Google Ads hirdetéseid

Ha ez a számolás kicsit sokkolt, akkor inkább menjünk a Sherlock-féle nyomozós irányba.

A számok sosem hazudnak. Kérj egy riportot az ügynökségtől az alábbiakról:

  • Megjelenések száma – hányszor jelentek meg a hirdetések az adott kampány esetén (ha ez 0-nál nagyobb, akkor biztos lehetsz benne, hogy futnak a hirdetéseid)

  • Kattintások száma – hányszor kattintották le a felhasználók a hirdetésedet (ez a honlapod Google Ads-ből származó forgalma)

  • Keresési megjelenési részesedés – a kulcsszavaiddal kapcsolatos keresések hány százalékában tudtál megjelenni (kvázi mekkora a “piaci részesedésed” a hirdetésekből)

  • Elveszett megjelenési arány (költségkeret) – ez azt mutatja meg, hogy milyen arányban köszönhető a “piacvesztés” az alacsony, tehát nem elegendő büdzsének. Tehát ha 90%-os ez a mutató, azt jelenti, hogy a legfőbb probléma az alacsony költés a piac méretéhez képest.

  • Elveszett megjelenési arány (helyezés) – ezen mutató kapcsán megtudhatod, hogy milyen arányban köszönhető a “piacvesztés” a nem megfelelő hirdetés pozíciónak. Itt ha magas értéket látsz, akkor a hirdetések minőségével és a kattintási árakkal lehet a probléma.

  • Megjelenések (legelső pozíció) aránya – ebben az esetben képet kapsz arról, hogy azokban az aukciókban, amikor megjelent a hirdetésed, milyen arányban voltál a legeslegelső pozícióban – tehát az oldal legtetején.

  • Megjelenések (top pozíciók) aránya – ez a furán hangzó elem megmutatja, hogy azokban az aukciókban, amikor megjelent a hirdetésed, milyen arányban voltál az első 2 vagy 4 pozícióban, az organikus (nem fizetett) találatok felett

Hogyan néz ki a hirdetésed?

Bizonyára kíváncsi vagy, hogyan néznek ki hirdetéseid teljes pompájukban, többek között ezért is keresed lázasan a Google keresőben a megjelenést.

Ha sokat nézegeted magad a Google-ben (heti szinten, neadjisten’ napi szinten), akkor sok olyan megjelenéstől és kattintástól fosztod meg a kampányaid, amelyeket valós érdeklődők bevonzására indítottál el.

Mivel kattintás alapján fizetsz a kampányokért, nyilván nem kattintod le a saját hirdetésed (bezzeg a konkurenciáét, azt igen, had fizessen), akkor a Google számára azt üzened, hogy a hirdetésed nem elég vonzó. A felesleges nézelődéssel a saját hirdetéseid minőségét rontod le.

Tehát két út van: vagy kattintsd le a hirdetéseid, hogy ne romoljon a minőségi mutató, vagy egyáltalán ne keress magadra.

Ha kíváncsi vagy a hirdetéseid kinézetére és keresőben való megjelenésére, akkor az alábbi módszereket ajánljuk.

Hirdetés-előnézeti és -diagnosztikai eszköz

Ezzel az eszközzel a Google Ads fiókodban megtekintheted, hogy az adott kulcsszóra a megadott földrajzi helyen, és megadott eszközön (pl. mobil) megjelennél-e az adott pillanatban. Ez lényegében egy szimulációs eszköz, ami a Google keresőjét imitálja.

Ha valamilyen konkrét hiba miatt nem jelensz meg, azt pedig kiírja a rendszer.

Ha nem jelensz meg, ismételten ne ess pánikba – ahogy a Google valós keresőjében sem, itt sem jelensz meg az esetek 100%-ban.

Hirdetések előnézete

A legegyszerűbb módja valójában a hirdetések látványának átélésére nem más, mint ha a Google Ads fiókban rámész egy adott hirdetésedre a szerkesztés módba – és akkor megjelenik a hirdetés az elképzelt legideálisabb formájában az összes beállított bővítménnyel együtt.

Google Kereső

Ha mégis a Google-ben turkálsz, akkor ne felejtsd el, hogy a hirdetések megjelenését meghatározza az is, hogy melyik pozícióban, és milyen eszközön jelensz meg.

A Google a legeslegelső pozícióban, főleg számítógépen adja neked a legnagyobb hirdetési felületet – tehát elsősorban ebben az esetben tudnak megjelenni a hosszabb hirdetésszövegeid, valamint az összes hirdetésbővítményed.

Azokban az esetekben, amikor nem a legelső pozícióban jelensz meg, a Google nem feltétlenül mutatja meg a teljes hirdetésed, csak a fő üzeneteket.

Mitől függ a hirdetésed pozíciója?

Egy újságban való fix fizetett hirdetéshez képest a Google Ads keresési hirdetésed pozíciója rengeteg tényezőtől függ. Kukkantsunk is bele!

Minőségi mutató

A Google definíciója szerint a minőségi mutató a “hirdetések, kulcsszavak és céloldalak minőségére vonatkozó becslés.” Lényegében azt mutatja meg, hogy milyen minőségűek a hirdetéseid – reflektálnak-e a hirdetésszövegek a felhasználó által beírt keresésekre, a céloldalon releváns információk találhatók a hirdetéssel és a kereséssel kapcsolatban, és még megannyi más.

Na de miért fontos a minőségi mutató?

A Google a jó minőségű hirdetéseket előnyben részesíti, a rosszabbul teljesítő hirdetéseket pedig szankcionálja magasabb kattintási árakkal. Tehát minél jobb a minőségi mutatód, annál olcsóbban szerzel egy kattintást.

A minőségi mutató egy 1-től 10-ig tartó skálán mozog. A leggyengébb teljesítményt az 1-es jelzi, 5 alatt még mindig a veszélyzónában vagy, inkább próbálj meg a 7 feletti értékekre optimalizálni.

Lássuk a minőségi mutató összetevőit!

Hirdetés relevancia

A Google definíciója szerint a hirdetések relevanciája azt mutatja meg, hogy az adott kulcsszó milyen szorosan kapcsolódik a hirdetésekhez, pl. a hirdetés szövegében visszaköszön-e a kulcsszó. De gondolj csak bele, ha mondjuk te keresnél a Google-ben “Adidas férfi cipő”-re, minek örülnél jobban? Ha a hirdetés szövegében “Férfi cipők széles választéka” vagy az “Adidas férfi cipők” szerepelne? Te melyiket kattintanád le szívesebben?

Céloldallal kapcsolatos élmény

A céloldallal kapcsolatos élmény arra mutat rá, mennyire releváns és hasznos a céloldalad (a weboldal azon része, ahova a hirdetésből irányítod az embereket). Ha könnyen navigálható, gyors és mobilbarát a weboldal, akkor nyert ügyed vagy. Ha az oldal mobilon teljesen szétesik, és ezer év alatt tölt be, akkor azt sem a Google, sem a fogyasztó nem fogja értékelni, és a 2. másodperc után otthagy téged.

Várt CTR (átkattintási arány)

A várt CTR a hirdetési fiók kulcsszavainak korábbi teljesítménye, és a beállított hirdetésbővítmények alapján becsüli meg, mennyire vonzó az adott kulcsszóra vonatkozó hirdetés.

Kattintási licit

A Google Ads kulcsszavaid minden egyes felhasználói kereséskor egy aukcióba, versenybe lépnek be, ahol mások is licitálnak az adott kulcsszóra. Ha túl keveset ajánlasz érte, könnyen kieshetsz a játékból, vagy alacsony pozícióban fogsz megjelenni. Viszont a jó hír az, hogy ha a minőségi mutatód jó, akkor alacsonyabb licittel is befuthatsz az első helyekre. A rossz hír pedig, ha nagyon rossz minőségűek a hirdetéseid, akkor a Google ezt drága kattintási árakkal “honorálja”, és még így sem feltétlenül enged a mézes bödön, azaz a top pozíciók közelébe.

Ha csak 5 pontot olvasnál el a cikkből…

 1. Ne keresd a saját hirdetéseid a Google-ben. Ezzel rontod a hirdetések minőségét, és magasabb lesz hosszú távon a kattintási ár, amit fizetned kell értük.
 2. Ha bizonytalan vagy, hogy megjelennek-e a hirdetéseid, nézd meg/kérd el az ügynökségtől a statisztikákat, pl. a megjelenések számát.
 3. Kicsi pénz – kicsi foci. Ha szűkmarkú vagy a költéssel, akkor kicsi lesz a piaci részesedésed is, és nem fogsz tudni minden keresésre (potenciális vevőnek) megjelenni.
 4. A hirdetésed pozíciója függ a hirdetések minőségétől és a beállított kattintási licittől. Minél jobb a minőségi mutatód, annál olcsóbb a kattintás. A rossz hirdetéseket viszont magas kattintási árakkal szankcionálja a Google.
 5. Ha teheted, hagyd a kampányok menedzselését a profikra. 🙂

  Ami még érdekelhet…

  A digitális marketing jövője 

  A digitális marketing jövője 

  A termékek és szolgáltatások értékesítése sosem volt könnyű feladat. Az ügyfelek meggyőzése, hogy az általunk kínált...