Mi is pontosan a PPC: előnyei és lehetőségei

A cikket írta a Markestic

2021-09

Mi is pontosan a PPC?

Tudtad, hogy az első PPC hirdetés már az 1990-es évek közepén megjelent? Ez 1996-ban a Planat Oasis oldalához kötődik, ami egy számítógépes applikáció volt, különböző informatív és reklám linkekkel megtöltve. 1997-re már több, mint 400 nagy márka fizetett az oldalnak az elhelyezésért valamint a klikkekért.

De akkor mi is pontosan a PPC (angolul: pay per click)? Egyszerűen fogalmazva egy olyan hirdetési mód, ahol csak akkor kell fizetni, ha valaki rákattint a hirdetésünkre.

Sokan egyenlővé teszik a fogalmat a Google hirdetésekkel, de ez nem így van, ez egy sokkal komplexebb és átfogóbb fogalom, ami rengeteg lehetőséget és előnyt rejt magában. Ezeket fogjuk a cikkünkben mélyebben boncolgatni

A PPC előnyei

  • Rögtön mérhető forgalomgenerálás

  • Mérhető és nyomon követhető adatok

  • Szinte minden apró részlet kontrollálható

  • Pozitívan támogat más marketing csatornákat

  • Széleskörű célzási lehetőségek

  • Pozitívan támogatja a SEO analitikákat, mivel számos klikk érkezik az oldalra

Ami talán mindezek körül a legfontosabb, hogy a PPC-vel gyors mérhető adatokat érhetünk el. Bárkivel felvehetjük a versenyt, aki akár már több éve óriási tapasztalattal van a piacon, mivel az egyes felületeken (pl. google) egyenlő esélyekkel indulunk. Egy kampány struktúra kialakítása csupán ami időt igényel, ezután már rögtön valós forgalmat generál. Fontos még, hogy minden cég számára teljes mértékben személyre szabható és formálható mind a kampány felépítése, mind a célzási beállítások.

Természetesen mint mindennek, a PPC-nek is vannak hátrányai. Mindenképpen szakemberre van szükség a megfelelő működéséhez. Ez egy nagyon bonyolult terület és a beállított hirdetések után is hosszadalmas utómunkát igényel (optimalizálás). Az alacsonynak tűnő pár 100 Ft-os klikk árak gyorsan összeadódhatnak és egy masszív összeget eredményezhetnek. Valamint nem mindig vezetnek direkt értékesítési bevételhez. Természetesen ha a kampányok megfelelően vannak kezelve, akkor az utolsó két probléma könnyen orvosolható.

Lehetőségek a PPC-ben

Mint azt már említettük sokan egyenlővé teszik a PPC hirdetéseket a Google hirdetésekkel. Most bemutatjuk, hogy milyen széleskörű lehetőségeket fog össze a PPC, mint fogalom.
  • Google Ads: Talán a legkézenfekvőbb felület. Itt a google-s hirdetésekre gondolunk, amiket a keresési találatok között az “ad” jelzéssel találunk meg. Bizonyára sokan találkoztatok már ezzel, amikor a google-t használtátok. Itt fontos megjegyezni, hogy már nem csak az számít, hogy mennyit fizet az adott hirdető azért, hogy az oldal elején jelenjen meg, hanem a google ennél egy sokkal komplexebb struktúrát néz, hogy mi, mint felhasználók igazán releváns és értékes reklámokat kapjunk
  • Fizetett közösségi média hirdetések: Itt gondolhatunk Facebook, Instagram, LinkedIn vagy bármely másik közösségi média felületre, ahol találkozunk különböző posztokkal, sztorikkal, üzenetekkel, amik “sponsored” megjelenéssel vannak feltüntetve. A korábbi köztudat szerint, ezek a felületek elsődlegesen márkaépítésre, megismertetésre használhatók. De ma már egyre inkább elmondható, hogy valódi forgalmat lehet generálni ezen felületeken.
  • Google Shopping Ads: A korábbi PLA-k, azaz termék listázó hirdetéseket értjük alatt. Ez közel hasonlóan működik az általános google hirdetésekhez, csupán nem csak szöveget kapunk találatként, hanem vizuálisan megjelenített termékeket a legfontosabb infókkal, ezzel növelve a konverziós rátát és a megjelenési lehetőségeket.
  • Facebook: A közösségi médián belül a legkiemelkedőbb szerepe jelenleg is a facebooknak van. Ezt az oldalt látogatják a legtöbben és a leggyakrabban Magyarországon és világszinten is.
A facebooknak már nagyon kifinomult célzási opciói és hirdetési beállításai vannak. Például tudunk konkrétan olyan embereket célozni, akiket az elmúlt pár hónapban jegyeztek el és így valószínűleg esküvőt terveznek a közeljövőben. Ezen kívül pedig rengeteg lehetőségünk van különböző célok elérése:
  • Like kampányok

  • Posztok megtámogatása

  • Weboldalra való átirányítás

  • Konverzió elérés

  • Applikáció letöltés

  • Videós promóciók

 1.  Youtube: ha valami új, érdekes felületet szeretnénk kipróbálni, akkor mindenképpen számításba kell vennünk a youtube-ot. Mivel már a Youtube is Google termék, így hasonló a felépítése, csak egy sokkal vizuálisabb környezetben érhetjük el közönségünket. Jól targetálható, azaz megválaszthatjuk, hogy milyen közönségnek és milyen témájú videók alatt szeretnénk megjelenni. Mint láthattunk a korábbi ábrán, a Youtube a második leggyakrabbak látogatott közösségi média felület, így itt is a facebookhoz hasonlóan óriási tömegeket érhetünk el.
 2. Google Display: a keresőkön kívül megjeleníthetjük hirdetéseinket más google partner weboldalakon, applikációkban, blogokon is. Hasonlóan a korábbiakhoz, itt is konkrét érdeklődésű, demográfiai ismérvekkel rendelkező embereket célozhatunk. Itt a különböző képi és rövid szöveges anyagainkat kombinálva érjük el potenciális fogasztóinkat. Ezt a felületet elsősorban remarketingre szoktuk alkalmazni, azaz olyan emberek célzunk, akik korábban már találkoztak velünk és csak szeretnénk ismét felhívni figyelmüket termékünkre.

Természetesen még nagyon sok lehetőséget felsorolhatnánk, jelenleg próbáltuk összefogni a magyar piacon legfontosabbakat és amik a kezdeti elindulásnál mindenképpen megfontolandók.

Gyors, Költséghatékony, Mérhető, Egyénre szabható

A PPC tehát egy rendkívül népszerű online hirdetési módszer egy webhely forgalmának fellendítésére. Nem minden termék vagy szolgáltatás értékesítésére alkalmazható, de minden vállalatnak megfontolandó, hogy esetlegesen szeretné-e ezt a gyors, költséghatékony, mérhető és egyénre szabható hirdetési formát használni.

Ami még érdekelhet…

A digitális marketing jövője 

A digitális marketing jövője 

A termékek és szolgáltatások értékesítése sosem volt könnyű feladat. Az ügyfelek meggyőzése, hogy az általunk kínált...