Google Analytics Spreadsheet Add-on használata

A cikket írta a Markestic

2021-12

Automatizáld riportjaidat Google Analytics Spreadsheet Add-on segítségével

Ha hozzám hasonlóan azok közé a vállalkozók vagy online marketing szakértők közé tartozol, akik:

 1. Nem szeretnek a Google Analytics felületén belül bányászni minden nap
 2. Nagyobb örömmel elemeznek, tekintenek át adatokat excelben vagy google sheets-en belül, és hoznak létre ehhez saját dashboard-okat
 3. Szeretik automatizálni a riportjaikat, ezzel időt spórolni maguknak
 4. Esetleg több Google Analytics fiók adatait kísérik figyelemmel, és átfogó képet szeretnének kapni az eredményekről
 5. Vagy mások számára készítenek riportokat, akik vagy nem értenek az Analytics-hez, vagy akiknek nem szeretnének teljes hozzáférést adni egy Google Analytics nézethez,

akkor a Google Analytics Add-on használatának bemutatása mindenképp Neked szól.

Ha magadra ismertél vagy csak kíváncsi vagy egy egyszerű és nagyszerű online eszközre, amit közel 600.000 user használ nap mint nap (nem véletlenül!), ebben a cikkben részletesen végigvesszük az Add-on alapfunkcióit és komplikáltabb lekérési lehetőségeket is.

A cikk végére pár perc alatt Te magad is létre tudod hozni az első automata riportjaidat, dashboard-jaidat.

Vágjunk hát bele!

Mi az a Google Analytics Spreadsheet Add-on, és mire jó?

A Google Analytics Spreadsheet Add-on segítségével Google Analytics fiókodból tudsz lekérni és exportálni tetszőleges adatokat egy általad választott Google Spreadsheet fájlba.

2 előfeltétel következik ebből. Egyrészt, hogy hozzáféréssel rendelkezz egy Google Analytics fiókhoz. Másrészt, hogy nyitott legyél Google Spreadsheet használatára.

A Google Spreadsheet a Microsoft Excel talán legkomolyabb konkurense ma. Egyszerű, gyors, ingyenes és online környezetben szerkeszthető táblázatkezelő megoldás.

Ha nem használtad még, mindenképp javaslom a kipróbálását: Google Spreadsheet

Én személy szerint Excel-t csak sok 100 megabájtos táblázatok kezelésekor használok, ugyanis bizonyos méret fölött maga a böngésző elhasal. Minden másra tökéletes a Google Spreadsheet, sőt számtalan jellemzőjében megveri az Excel-t, például online kollaboráció.

Google Analytics Spreadsheet Add-on jellemzői

 1. Ingyenes. Mindenféle funkcióbeli limitáció nélkül is!
 2. Chrome böngészőben működik Add-on-ként (kvázi egy Google Spreadsheet bővítményről beszélünk).
 3. Nem igényel semmilyen programozói tudást.
 4. Automatizálható.
 5. Egy kis rutinnal egy összetettebb adatlekérés is megcsinálható 3 perc alatt.

Röviden: ha rendszeresen hasonló adatokra vagy kíváncsi (például konverziós költségeid változása, online árbevételed alakulása, Google hirdetési költségeid), akkor egy egyszerű és automatizált táblázatban ezt folyamatosan nyomon követheted. Mindezt teljesen ingyenesen.

Pont ezek miatt a Markestic-nél rengeteg automatizált riportot használunk a mindennapokban. Mind házon belül, mind partnereink számára. Gyorsítja az adatelemzést és segíti, hogy mindenki ugyanazokat a statisztikákat lássa, így nincs félreértés.

Készítsd el az első automatizáld riportodat lépésről-lépésre

Az első automatizált riportod létrehozásához 3 fő lépésen kell végigmenned.

1. Google Analytics Spreadsheet Add-on installálása

 1. Hozz létre, és nyiss meg egy Google Sheet-et, amiben a riport-ot létre szeretnéd hozni.
 2. Az Add-ons / Bővítmények menüpont alatt kattints a Get Add-ons / Bővítmény hozzáadása menüpontra.
 3. Keress rá, majd add hozzá a Google Analytics Spreadsheet bővítményt. Ha nem találnád, az alábbi linken is megtalálod: Spreadsheet Add-on
 4. Amennyiben felugrik egy hozzáférésre vonatkozó nyilatkozat, fogadd el. Ezzel lehetővé teszed, hogy a Google Analytics adataidat lekérhesse ez az Add-on.

A telepítéssel ezzel kész is vagy. A Google Spreadsheet bővítményeid között már láthatóvá is vált a Google Analytics Spreadsheet Add-on.

2. Riport létrehozása és lefuttatása

 1. Miután az Add-on-t telepítetted a böngésződbe, készen is áll az első lekérés elkészítésére. Ehhez nincs más teendőd, mint kattints a menüsorban az Add-ons (Bővítmények) fülre. Majd válaszd a Google Analytics-et. Ezt követően pedig a Create new report-ot. Ezzel előugrik egy egyszerű és intuitív felület, sidebar, melyben a lekérés paramétereit határozhatod meg. Nézzük ezt végig!
 2. A riportodnak mindenek előtt nevet kell adnod.
 3. Majd ki kell választanod azt a Google Analytics view-t, amiből a lekérést szeretnéd indítani. Ehhez a fastruktúra szerint először az adott Google Analytics account-ot, majd property-t, majd a view-t (nézetet) kell kiválasztanod.
 4. Ezt követően a különböző metric-ek és dimenziók kerülnek kiválasztásra. A felület egy egyszerű legördülő menüből teszi lehetővé a kiválasztásokat, de ha elkezdünk beírni egy konkrét szót (pl. session), azt is felismeri a rendszer. Ne számítsunk túl csiricsáré felületre. De a célját tökéletesen betölti.
 5. Ezt követően definiálhatunk különböző szegmenseket is.
 6. Ha ezzel végeztünk, kattintsunk a Create Report gombra.

Ebben a pillanatban nem történik más, mint egy új tab jön létre a spreadsheet-ben. Ennek a neve: Report Configuration. Ezt ne nevezzük át sem most, sem a jövőben, ugyanis beépítetten az Add-on ezt a tab-ot keresi név szerint, amikor a lekéréseket elindítja, legyen csak egy vagy épp több különböző riport. Ha nem találja, lefutni sem fog tudni.

Ha elégedettek vagyunk a paraméterekkel, nincs más dolgunk, mint elindítani a lekérést.

Ehhez kattintsunk a menüsorban az Add-ons / Google Analytics / Run reports gombra. Ezzel egy új tab-on létre is jön az általunk megadott névvel (a példában nálunk: Test Query) a riport.

Egy kicsivel lejjebb végignézzük, hogy az egyes paraméterek hogyan módosíthatóak, komplikálhatóak bonyolultabb lekérésekhez, de haladjunk lépésről-lépésre.

3. Riport automatizálása

Most, hogy az első riportunk létrejött, bármilyen komplexitású is legyen az, nézzük meg, hogyan tudjuk azt automatizálni. Ergo mit kell tennünk ahhoz, hogy a riport ne egy statikus adott időpillanatbeli állapotot mutasson, hanem rendszeres időközönként frissüljön automatikusan. Így mindig a legfrissebb adatokat láthatjuk benne. Feltéve, hogy ez célunk. Természetesen az is lehetséges, hogy egy adott időpillanatra voltunk csak kíváncsiak. Ebben az esetben kész vagyunk, és nincs szükség automatikus riport frissítésre.

Ha automatizálnánk, kattintsunk az Add-ons / Google Analytics / Schedule reports gombra. A felugró ablak önmagáért beszél. Engedélyezzük a riport automatikus lefutását, majd válasszuk ki, hogy milyen időközönként fusson le a lekérés, frissítés, majd kattintsunk a “Save” gombra.

Gratulálok! Kész is az első automatizált lekérésed Google Analytics-ből.

Szofisztikáltabb beállítási lehetőségek a Google Analytics lekéréseknél

A lekérés paramétereit a Report Configuration tab-on látod a spreadsheet-edben. Ami elsőre szemet szúrhat, hogy bizonyos sorok, a 14-től 17-es sorig, elrejtése kerültek. Mindenek előtt tegyük ezt láthatóvá az elrejtett sorok határán látható nyilakra kattintva, így teljes képet kapunk arról, hogy milyen paraméterek adhatóak meg, mik a pontos input mezők.

Nézzük át most ezeket részleteiben!

Report Name

Önmagáért beszél, mégis hasznos lehet pár kiegészítő gondolat.

A Report Name az egyedi azonosítója a lekérésednek. Ha a nevet megváltoztatod, akkor egy új tab jön létre, amint a lekérést lefuttatod. A korábbi névvel ellátott tab-ot ekkor nem bántja. Az nem kerül sem törlésre, sem felülírásra.

A Report Configuration tab-on egymás mellett több query-t is definiálhatsz.

https://drive.google.com/file/d/1RIhTRPOPMVLs5k41lBtd2KlWOUcTgUsE/view?usp=sharing

Egy Google Spreadsheet-ben tetszőleges számú lekérést adhatsz meg. Amennyiben kettőnek ugyanaz a neve (ez előfordulhat, ha mondjuk másolod, és elfelejted megváltoztatni azt), akkor csak az egyik fog lefutni. Ez sorrendileg balról az elsőt jelenti. Hibaüzenet jelezni is fogja, hogy névduplikáció miatt az egyik nem tudott lefutni.

Végül pedig fontos tudnod, hogy olyan query, aminek nincs neve, nem fut le. Ha például az egyik query-t nem szeretnéd már lefuttatni a jövőben, akkor nem kell a teljes oszlopot törölnöd. Elegendő, ha a nevét törlöd. Minden mást pedig érintetlenül hagyhatsz, név nélkül ugyanis nem fog tudni lefutni.

Ugyanezt a hatást éred el, ha a Skip Report sorban TRUE értéket írsz. Ekkor az adott oszlophoz tartozó lekérést egyszerűen átugorja és kihagyja a bővítmény.

View ID

Ez a Google Analytics view-d azonosítója. Ha belépsz a Google Analytics fiókodban, és a fastruktúrát nézed, minden szinten a néven kívül egyedi azonosító számok is szerepelnek. Ez az azonosító hivatkozik az adott nézetre. Ha például ugyanazokat az adatokat szeretnéd lekérni 2 különböző nézetből, akkor a leggyorsabb megoldás, ha egy az egyben másolod a már meglévő oszlopod paramétereit, majd megváltoztatod a View ID-t, illetve a fentebb leírtak miatt a riport nevét.

Start Date és End Date

Nagy meglepetés nem lesz! Ezek definiálják a lekérés kezdő és végdátumát.

Használhatóak dátum szerinti formátumok – például 01/01/2019. De képletezéssel is hivatkozhatunk konkrét napokra – például =today(). Ezzel mindig az adott napot veszi a lekérés határának.

Ha az a célunk egy automata reportnál, hogy mindig a legfrissebb végdátumot mutassa a riport, akkor az End Date-et érdemes dinamikusan változóvá tennünk.

A konkrét dátum vagy épp képletes definiális mellett pedig használhatunk relatív szöveges hivatkozásokat is. Például yesterday vagy épp 30daysAgo. Ezeket is tudja értelmezni az Add-on.

Ergo ugyanazt többféleképpen is definiálhatunk. Például a tegnapi napra hivatkozhatunk függvénnyel: pl. =today()-1 , illetve szövegesen is megadhatjuk: yesterday. Ez ízlés dolga. Válaszd azt, amelyik számodra egyszerűbb, egyértelműbb.

Metrics és Dimensions

Ha otthonosan mozogsz a Google Analytics-ben és ismered a különböző metric-ek, dimenziók nevét, önállóan is definiálhatod itt őket. Vagy ha könnyebbség számodra, akkor a riport létrehozásakor a fent említett jobb oldali sidebar-on legördülő mezőből is választhatsz kedved szerint.

Pár tipp és kiegészítő gondolat ehhez:

 1. A Google Analytics JavaScript-re épül. Ennek mentén az elnevezések és a lekérések definiálása is a JavaScript szintaktikáját követik. Elsőre krixkrax-nak tűnhet, de ne aggódj, gyorsan átláthatóak.
 2. A metric-ek, dimenziók, illetve később a szegmensek és filterek megnevezése “ga:”-tal indul.
 3. Ezt követi az adott attribútum elnevezése – például sessions, date, campaign és így tovább.
 4. A több szóból álló elnevezések camel case-re épülnek. Mit is jelent ez? JavaScript-ben változók definiálásakor a szavakat egyben írjuk, de a szóhatárokat nagy kezdő betűkkel jelöljük. Helyesen például ga:transactionRevenue vagy épp ga:sourceMedium. Nem pedig ga:Transaction Revenue vagy épp ga:sourcemedium.

Jó néhány metric és dimenzió elnevezése triviális, és bátran próbálkozz önállóan is. De ha kérdésed merülne fel, pontos és teljes körű listát találhatsz minden lehetséges lekérésről az alábbi linken: Dimensions & Metrics Explorer.

Csak gondolat indítás végett néhány gyakrabban használt megnevezés (ezeket használhatod a többi attribútumnál is – például Segments és Filters esetében is. Lásd később):

 • ga:sessions
 • ga:avgSessionDuration
 • ga:source
 • ga:sourceMedium
 • ga:keyword
 • ga:adGroup
 • ga:adClicks
 • ga:goalCompletionsAll
 • ga:goalXXCompletions (ahol az XX helyére add meg az adott célnak a sorszámát, ID-ját. Ezt Google Analytics-ben az adott nézet “Goals” célmérés beállításainál találod)
 • ga:deviceCategory
 • ga:transactions
 • ga:country
 • ga:city
 • ga:productCategory
 • ga:date
 • ga:week
 • ga:month
 • ga:year
 • ga:yearMonth (ez a month-tól annyiban különbözik, hogy éves szinten szétválasztja a hónapokat. Ha tehát több évet átfogó riportot készítesz, a ga:month aggregálni fogja például a januárokat. A ga:yearMonth pedig éves szinten külön fogja megjeleníteni az egyes hónapokat)
 • ga:dayOfWeek

És így tovább. A lista kvázi végtelen. Elsőre ijesztőnek tűnhet, de hamar rájössz majd, hogy valójában 10-12 elnevezést fogsz használni rendszeresen. A többit pedig eseti jelleggel elő tudod keresni a fent belinkelt Dimensions & Metrics Explorer-ben.

Order

Ezzel a lekérés sorrendiség tudod megadni. Csökkenő vagy épp növekvő sorrendet valamilyen szempont szerint.

Például ha a havi bontást nem időrendi sorrendben szeretnénk visszakapni, hanem aszerint, hogy az egyes hónapok hogyan követték egymást növekvő sorrendben session szám tekintetében, akkor ezt ga:sessions attribútummal definiálhatjuk. Csökkenő sorrendben pedig ugyanez -ga:sessions -ként adható meg.

Filters

Ennél a szakasznál van lehetőségünk megadni a különböző szűrőket. A legegyszerűbbektől egészen komplikáltakig. Itt is a JavaScript szintaktikáját érdemes valamennyire górcső alá vennünk.

 1. == pontos egyezést definiál. Pl. ga:sourceMedium==google / cpc . Azaz source / medium szintjén a Google Ads adatokra vagyunk kíváncsiak.
 2. != nem egyezik meg vele. Pl. ga:source==facebook;ga:medium!=cpc . Azaz minden facebook forgalmi forrásból érkezett traffic-re kíváncsiak vagyunk, kivéve arra, ami medium szintjén cpc-vel került definiálásra. Ergo a facebook fizetett forgalmat kizártuk a facebook egészéből. Itt fontos megjegyezni, hogy a pontos vesszővel való elválasztás ÉS kapcsolatot definiál. Míg a sima vessző a VAGY kapcsolatra utal.
 3. =~ kezdődik valamivel. Pl. ga:campaign=~facebook_cpc_dat_ . Azaz minden olyan kampány, aminek a utm_campaign tag-je facebook_cpc_dat_-val kezdődik.
 4. =@ tartalmaz valamit. Pl. ga:city=@balaton . Azaz minden olyan város, aminek a nevében a balaton szó szerepel. A Google Analytics case sensitive, és ennek megfelelően a Google Analytics Spreadsheet Add-on is. Erre figyeljünk, és szükség szerint a lekérés eredményét az első alkalommal nézzük össze a Google Analytics felületén látható eredményekkel, nehogy egy definíciós hiba miatt más eredményekre filterezzünk, mint amire szerettünk volna.
 5. !@ pedig a “nem tartalmaz”-ra hivatkozik. Pl. ga:campaign!@remarketing . Azaz a remarketing campaign tag-gel ellátott kampányokat kizárjuk a lekérésünkből.

Segments

Itt tudjuk definiálni, ha bármilyen szegmens szerint szeretnénk a lekérést elvégezni. Például országok szerint ga:country, városok szintjén ga:city és így tovább.

Limit

Anno alapból a lekérési limit 1000 sorra terjedt ki. Mit jelentett ez? Azt, hogy a lekérés sorainak maximális száma 1000 lehetett, és ennél többet nem kért le a Spreadsheet Add-on. Gyakorlatban ez például azt jelentette, hogy ha 3 évet kértünk le napi bontásban, ami meghaladja az 1000-et (3 * 365 = 1095), akkor az 1001. adatot már nem listázta ki nekünk az Add-on.

Ez a limit szerencsére ma már jóval magasabb. Akár 50.000 sorral is elbánik az Add-on. Amennyiben a lekért sorok számát bármi miatt limitálni szeretnénk, itt tudjuk azt megtenni. Például ha 10.000-et írunk, akkor egy bonyolultabb, részletesebb lekérést a 10.000 sorig bezárólag fog csak exportálni számunkra.

Spreadsheet URL

Itt adható meg egy másik, kvázi külső google sheet url-je. Amennyiben nem ugyanabba a Google Spreadsheet-be szeretnénk a lekérés eredményeit kiexportálni egy külön tab-ba, hanem egy teljesen másik sheet-be, ennek megadására itt van lehetőségünk.

Skip Report

Fentebb már egy fél mondatban hivatkoztunk erre a megoldásra. Ha TRUE értéket adunk meg ezen a soron, a hozzátartozó oszlop lekérése nem fog lefutni frissítéskor. Ritkán használt megoldás, de érdemes tudni róla, ha bármi miatt valamelyik lekérést nem szeretnénk frissíteni már a jövőben.

Végezetül pedig nézzük át azokat az extra paramétereket, amik a kezdetekkor rejtett állapotban voltak.

Report Type

Ez is egy ritkán használt funkció. Nem véletlenül kerül alapból elrejtésre a 15, 16, 17-es sorokkal egyetemben. Amennyiben a sztenderd lekérések helyett más riport típust kívánunk használni, például a Google Analytics Multi-Channel Funnels riportját, ezt itt definiálhatjuk. Ebben az esetben írjunk: mcf-et az adott cellába. Ekkor lekéréskor a Google Analytics egy másik API-ját hívja meg a Spreadsheet Add-on.

Sampling Level

Bonyolultabb vagy nagyobb időtávot, adathalmazt felölelő riportoknál előfordulhat mintavételezés. Ezt az adott eredményfülön jelzi is a Google Analytics Spreadsheet Add-on (Contains Sampled Data: No. Vagy éppenséggel egy %-os érték, amely jelzi a mintavételezés mértékét).

Amennyiben ezen a soron LARGE vagy HIGHER_PRECISION értéket adunk meg, a lehetőségekhez mérten elkerülhetjük a mintavételezést. Ekkor lassabb időbeli lekérés ellenére is törekedni fog az eszköz a mintavételezés minimalizálására. Csodák persze nincsenek. Ekkor is belefuthatunk mintavételezésbe. Ebben az esetben előfordulhat, hogy csökkentenünk kell a lekérés méretét, és esetleg 2 külön lekérésből kell összefésülnünk az eredményeket.

Use Resource Quotas

Ez azon user-ek számára lehet izgalmas, akik GA360-at (Analytics 360) használnak. Számukra a mintavételezés küszöbe még magasabb lehet. Ha cégednél GA360-at használtok, itt TRUE értéket megadva, még kijjebb tolható a mintavételezés határa.

Exclude Empty Rows

És végezetül az utolsó paraméter, amit megadhatunk, definiálja, hogy az esetleges üres sorokat is szeretnénk-e kilistázni. Például ha az egész évre havi bontásban kértük le a facebook.com / cpc source / medium eredményeket, de épp nem futottak facebook fizetett kampányaink októberben és novemberben, csak a többi hónap során, akkor az októbert és novembert nem fogja kilistázni az Add-on. Ehhez adjuk meg a következő értéket: exclude .

Ezt a funkciót általánosságban nem javasoljuk. Amiatt nem, mert a lekéréseknél a legjobb irány az, ha minden nyers adatot kigyűjtünk egy vagy több fülre, majd a szükséges riportot, dashboard-ot egy külön fülön építjük fel, ott akár szükség szerint elvégezve a filterezéseket. Ha már a lekéréskor kiszűrünk mindent szándékosan vagy épp véletlenül, ha módosítanunk kell valamit mégis vagy szükségünk lenne valamilyen plusz adatra, később várhatóan hozzá kell nyúlnunk a kialakított dashboard struktúrájához, képleteihez is.

Így általános megközelítésként azt javasoljuk, hogy az üres sorokat is kérd le, ne csupán azokat, amik valamilyen nullától eltérő számadattal bírnak.

Hogyan tovább a Google Analytics Spreadsheet Add-on-nal?

Elsőre akár ijesztőnek is tűnhet ennyi attribútum, input mező, de egy percig se aggódj. A jó hír az, hogy semmilyen kárt nem okozhatunk a lekérések során. Ez csak egy exportálás. A legrosszabb, ami történhet, hogy valamilyen szintaktikai hiba következtében valamelyik riport nem fut le, de ebben az esetben a Google Analytics Spreadsheet Add-on pontos hibaüzenettel segít nekünk, hogy hol van a hiba, és mit is kell változtatnunk.

Próbáld ki bátran ezt az eszközt. Futtass le pár lekérést. Módosíts rajta, adj meg egyre összetettebb filtereket, szegmenseket, és szükség szerint ellenőrizd le Google Analytics-ben, hogy valóban azt exportáltad-e, amit szerettél volna.

Akár már most tervezel egy riportot automatizálni, akár nem, innentől kezdve a zsebedben van a tudás, hogy hogy tudod ezt megtenni. Sok sikert, jó munkát kívánunk Neked ehhez!

Ha pedig elakadnál benne bárhol, vagy épp komplexebb reporting automatizációra lenne szükséged, fordulj hozzánk bizalommal: Felveszem a kapcsolatot a Markestic-kel.

Ami még érdekelhet…

A digitális marketing jövője 

A digitális marketing jövője 

A termékek és szolgáltatások értékesítése sosem volt könnyű feladat. Az ügyfelek meggyőzése, hogy az általunk kínált termékek és szolgáltatások az igényeikhez legjobban illeszkednek, kihívást jelent...

Milyen frissítések várhatóak a LinkedIn-en 2023-ban?

Milyen frissítések várhatóak a LinkedIn-en 2023-ban?

Mint a legtöbb közösségi média platform, a LinkedIn is folyamatosan frissítésekkel rukkol elő, hogy még jobb felhasználói élményt nyújtson a felhasználóinak. Az új funkcionalitásokkal és újításokkal...