Miért állítsd be már most a GA4-t?

A cikket írta a Markestic

GA4

2022-11

Egy mindössze tíz perces beállítás rengeteg fejfájástól megkímélhet.

„2023-ban megkezdjük a Universal Analytics visszavonultatását”

Emlékszel az emailekre, amiket az elmúlt hónapokban a Google-től kaptál a Universal Analytics 2023. júliusi megszűnéséről? Te is csak rápillantottál, megláttad a dátumot, és úgy döntöttél, sok víz lefolyik a Dunán még addig, ráér a jövőbeli éned foglalkozni vele?

Itt követtél el egy óriási hibát.

Jövő júniusi éned rettentő mérges lesz rád, amikor egy héttel a váltás előtt utánanézel végre jobban, mit is ír a Google ebben az emailben, és rájössz, nem hiába kaptad már több, mint egy éve az emlékeztetőket a változásról. Egy év múlva ugyanis már bőven késő lesz elkezdeni a GA4 használatát, és óriási hátrányban lesz versenytársaihoz képest az, aki csak akkor kap észbe.

Te azonban szerencsére idetaláltál, hadd segítsünk hát megóvni jövőbeli énedet ettől a végzetes hibától.

Mi is az a GA4?

A GA4 – teljes nevén Google Analytics 4 – az Analytics következő generációja, mely fejlettebb és kifinomultabb mérést tesz lehetővé, mint elődje.

Az eredeti, klasszikus Analytics-et 2013-ban váltotta le a Universal Analytics (Google Analytics 3, vagy röviden csak UA/ GA3). Emellé érkezett meg a mobil alkalmazások fejlesztésére használt Firebase 2016-ban, valamint a Google Analytics Web + App béta rendszere 2019-ben. Ezek egyesített verziója a most bevezetésre kerülő Google Analytics 4, mely 2023 júliusában teljesen leváltja a jelenlegi Universal Analytics-et. 2023. július 1-je után a Universal Analytics már nem fog több adatot gyűjteni (a benne szereplő adatok még további fél évig lesznek elérhetők megtekintésre).

Térjünk ki végre a lényegre: miért kell már most beállítanom a GA4-t?

Ellenben a 2013-as Universal Analytics-re váltással, a UA mostani adatai NEM migrálhatóak az új GA4 rendszerbe. Teljesen más módon működik az új Analytics, máshogy gyűjti, tárolja és jeleníti meg az adatokat, mint a UA, így nem megoldható az adatok importálása. Ezért, ha szeretnéd, hogy a váltáskor ne nulláról kelljen újra elkezdened gyűjteni az adatokat, érdemes minél hamarabb beállítani a GA4-t is, hogy júliusra több, mint fél évnyi adatod legyen benne.

További érvek a GA4 mihamarabbi implementálása mellett:

 • A két rendszer párhuzamos adatgyűjtése lehetővé teszi, hogy összehasonlítsd, milyen hatással vannak az új követőrendszer változásai az adataid mérésére.
 • Lehetőséged lesz kielemezni az okát, ha valahol nagy eltérést tapasztalsz, könnyebben észreveheted, ha valami rosszul lett véletlenül beállítva.
 • Lesz időd tesztelni, milyen beállításokkal nyerheted ki a számodra szükséges adatokat a rendszerből, kialakítani az új reportjaidat.
 • Kényelmes tempóban szokhatsz hozzá az új funkciókhoz, az új felület működéséhez.

Sok a változás a GA4-ban a Universal Analytics-hez képest, adj időt magadnak kiismerni a felületet, hozzászokni a különbségekhez. Ha elsőre nehéz is lesz megszoknod, számos új funkció teszi majd hosszú távon könnyebbé és pontosabbá a méréseidet.

Miben különbözik a Universal Analytics és a Google Analytics 4?

A két rendszer legnagyobb különbsége az új felhasználó- és eseményalapú követés a korábbi munkameneteken alapuló mérések helyett. Míg a munkamenetek követése korábban indokolt volt, mára a folyamatos technológiai fejlődés hatására teljesen megváltozott a felhasználók viselkedése, így régóta nem ad kielégítő képet a felhasználók tényleges viselkedéséről. Arról nem is beszélve, mennyire nem volt jól kezelhető a mobilappok követése UA-ban.

Így az új rendszerben már nem az URL alapú követés és az oldalbetöltések vannak a középpontban, hanem a felhasználói viselkedés.

Visszafordulási arány helyett elkötelezettség mérése

Búcsút kell intenünk több sokat használt mutatónak, mint például a visszafordulási arány, munkamenetenkénti oldalmegtekintés, vagy épp munkamenet időtartama. Helyette a GA4 az elköteleződések átlagos időtartamát méri: hogy mennyi időt tölt egy felhasználó ténylegesen a tartalmad böngészésével.

Ezek alapján nyomon követhetünk elkötelezett munkameneteket, melyek azon munkamenetek, melyek során a felhasználó

 • legalább 10 másodpercet tölt tartalmunk böngészésével és/vagy
 • 2 vagy több oldalt is meglátogat és/vagy
 • végrehajt legalább egy konverziós eseményt az oldalunkon.

Az elkötelezett munkameneteket leosztva az összes munkamenettel megkapjuk az elkötelezettségi arányt, ezt követhetjük majd a jövőben visszafordulási arány helyett.

Így, ha valaki végigolvas például egy blogbejegyzést, vagy rögtön végrehajt az első megnyitott oldalon egy konverziós eseményt, az elköteleződésnek számít, nem pedig visszafordulásnak, mint korábban (mert csak egyetlen oldalbetöltés történt) – ami, lássuk be, közelebb áll a valósághoz, mint egy kategóriába rakni azokkal, akik csak megnyitották az oldalt, majd be is zárták. Ez kifejezetten fontos a mobilalkalmazásokban végrehajtott tevékenységek követésekor, ahol sokkal kevésbé jellemző a több oldalon keresztüli navigálás.

Munkamenetek és oldalmegtekintések helyett felhasználók és események

A Universal Analytics jelenleg új munkamenetet indít az alábbi esetekben:

 • 30 perc inaktivitást követően
 • éjfélkor
 • acquisition dimension változás esetén (megváltozik a medium/source/kampány)

A GA4 ezzel ellentétben csak 30 perc inaktivitást követően indít új munkamenetet, a két másik esetben nem, így GA4 alatt sokkal kevesebb munkamenetet láthatunk majd ugyanannyi felhasználóra.

Ez része a GA4 alatt átalakult mérési modellnek, mely többé nem munkamenetekre és oldalmegtekintésekre fókuszál, hanem felhasználókra és eseményekre. A korábbi UA lekéréstípusok mind eseményként kerülnek rögzítésre GA4-ban, különböző eseményparaméterekkel. Így akár az oldalmegtekintés is csak egy egyszerű eseménynek számít az új rendszerben.

A UA korábbi kategória-művelet-címke-érték esemény hierarchiája helyett a GA4 esemény-eseményparaméter-felhasználói tulajdonság modellel operál, így a GA4 jelentések sem jelenítenek meg kategóriát, műveletet vagy címkét. Az események ellenben akár 25 eseményparaméterrel is rendelkezhetnek, melyek lehetnek szövegek vagy számok is. A felhasználói tulajdonságok pedig a felhasználói bázis csoportjait írják le (például a nyelvi beállításaikat vagy a földrajzi helyeiket).

Események fajtái

A GA4 négy eseménytípust különböztet meg:

 • Automatikusan gyűjtött események: a GA4 által az alapkód telepítésétől kezdve automatikusan gyűjtött események, mint például oldalmegtekintések, első megtekintések, új munkamenetek indulása (page_view, first_visit, session_start).
 • Továbbfejlesztett mérési események: a Google Analytics akkor gyűjti ezeket szintén automatikusan a webhelyekről, ha a szolgáltatásban engedélyezve van a továbbfejlesztett mérés, például görgetések, kimenő kattintások, fájlletöltés, videó megtekintés, stb.
 • Javasolt események: manuálisan kell implementálni őket, de a Google által előre meghatározott nevekkel és paraméterekkel rendelkeznek.
 • Egyéni események: ha a fentiek közt nem találsz megfelelőt egy eseményre, sajátot hozhatsz létre.

Az eseménymérések használatánál ajánlott a fenti sorrendben haladni – hacsak lehet, használd az automatikusan gyűjtött eseményeket, ha azok közt nem találod, amire szükséged van, akkor nyúlj a továbbfejlesztett mérési eseményekhez, és így tovább.

Pontosabb nyomkövetés a webhelyek és mobilalkalmazások között

A GA4 ugyanazt a sémát használja a webes és az alkalmazáson belüli nyomon követéshez – a Universal Analytics-el ellentétben – mely lehetővé teszi a felhasználók nyomon követését különböző eszközökön keresztül is, összekötve ugyanazon felhasználónak a számítógépes és a telefonon végzett tevékenységét.

Célteljesítés/konverzió

Míg a UA munkameneteként egyetlen konverziót (célteljesítést) mért, addig a GA4 minden konverziós eseményt nyomon követ, amit a felhasználó végbevisz. Konverzióként bármilyen számodra fontos eseményt beállíthatsz, legyen az bármilyen kattintás az oldalon, egy videó megtekintés, vagy egy űrlap kitöltése.

Adatvédelem és modellezett adatok

Egyre központibb téma napjainkban az adatvédelem, egyre szigorodó szabályozásoknak kell megfelelni, és a felhasználók is egyre tudatosabbak e téren, így az egyes böngészők és eszközök is több és több adatvédelmi lehetőséget kínálnak felhasználóik számára. Így folyamatosan nehezedik a felhasználók tevékenységének nyomon követése és célozhatóságuk is.

Az egyre szigorodó adatvédelmi szabályoknak kíván megfelelni a GA4 a Privacy Consent Mode használatával. Így az adatok mérésének egy része megmarad, reportokban szerepelnek majd, de például IP cím alapján már nem lehet visszacélozni a felhasználókat (az IP cím személyes adat a GDPR szerint, ezért a GA4 külön is kezeli).

Így se lehetséges azonban az adatok korábbi pontosságú mérése, ezért a GA4 a mért adatokat gépi tanulás segítségével egészíti ki. A jövőben ez egy egyre erősödő tendencia lesz, hogy a döntéseket a mért adatok mellett egyre inkább az algoritmus által becsült prediktív adatokra kell alapozni.

Nézetek

GA4-ban nem találunk nézeteket, több weboldalunkat és mobilalkalmazásunkat is egy tulajdonba szervezhetjük azonban, így megoldható a több domainen keresztüli (crossdomain) mérés is akár.

Riportok

Kevesebb az előre beépített report, amiket sokan használtak, a GA4 inkább az egyedi jelentésekre alapoz, úgyhogy készülj fel, hogy saját reportokat kell majd létrehoznod és beállítanod, akkor is, ha eddig elegendőnek érezted a Universal Analytics alap jelentéseit.

Hamis adatok kiszűrése

A UA által használt, könnyen hamisítható Tracking ID helyett a GA4 egy titkos kulcsot is használ, mely publikusan nem érhető el, így akár teljesen megszüntetheti a nem kívánt hivatkozási forgalmat.

Adatok megtartása

A UA-ben az adatok megtartására több opció is elérhető volt: 14 hónap, 26 hónap, 38 hónap, 50 hónap, “ne járjon le”.

GA4 tulajdonok esetében a felhasználó szintű adatok – köztük a konverziók – megőrzésének időtartama legfeljebb 14 hónap lehet. A többi eseményadathoz 2 és 14 hónap közül lehet választani, a beállításaidtól függetlenül azonban az életkorra, a nemre és az érdeklődésre vonatkozó adatokat csak 2 hónapig tartja meg a rendszer.

Mit érdemes tennem?

A legfontosabb a GA4 mihamarabbi beállítása, hogy el tudja kezdeni az adatok gyűjtését.

Ezen felül javasoljuk még, hogy

 • mentsd le a Universal Analyticsben található adataidat: a váltást követően 6 hónapig lesznek még elérhetőek a UA-ben található adatok, így ezt legkésőbb jövő év végéig tedd meg.
 • ahogy elkezdte a GA4 is mérni az adataidat, vesd össze a UA által mért adatokkal, és elemezd őket párhuzamosan, hogy lásd, milyen hatással lesznek a változások az eredményeid reportálására és elemzésére.

Hogyan tudom beállítani a GA4-t?

Amennyiben webshop motort használsz webáruházad kezelésére, keresd az ő útmutatóikat (itt találod például a Shoprenter és az Unas útmutatóit).

GA4 tulajdon hozzáadása webhelyedhez, melyen már fut a Universal Analytics

 1. A Google Analytics felületén kattints az Adminisztrálás (Admin) elemre a bal alsó sarokban.
 2. A Fiók oszlopban ellenőrizd, hogy a megfelelő fiók van kiválasztva.
 3. A Tulajdon oszlopban válaszd ki a jelenleg adatokat gyűjtő UA tulajdont.
 4. Szintén a Tulajdon oszlopban kattints a GA4 Beállítási asszisztense elemre.
 5. A „Szeretnék létrehozni egy új Google Analytics 4-tulajdont” részen » Kezdés
 6. Válaszd ki az „Engedélyezi a meglévő címkékkel való adatgyűjtést” lehetőséget, majd Tulajdon létrehozása.

Ezt követően az előre definiált eseményeknek köszönhetően automatikusan elindul a legfontosabb események mérése.

Ha nem gtag.js, hanem analytics.js címkéket használ webhelyed/CMS rendszered (nem jelent meg az „Engedélyezi a meglévő címkékkel való adatgyűjtést” lehetőség), kövesd a Google itt található utasításait.

Ha még nincs Google Analytics fiókod, akkor a létrehozásnál már alapértelmezetten benne lesz a GA4 tulajdon.

Ha elakadsz a beállítás folyamán, vedd fel a kapcsolatot szakértő csapatunkkal!

Ami még érdekelhet…

A digitális marketing jövője 

A digitális marketing jövője 

A termékek és szolgáltatások értékesítése sosem volt könnyű feladat. Az ügyfelek meggyőzése, hogy az általunk kínált...