Webshopok egyik legmagasabb konverziós aránnyal rendelkező marketing eszköze

A cikket írta a Markestic

2022-11

Útmutató az árösszehasonlító oldalak világához

Webshop tulajdonosként óriási hibát követsz el, ha nem élsz ezzel az eszközzel!

Ha webshopod van, kikerülhetetlen, hogy termékeid árösszehasonlító oldalakon szerepeljenek. A vásárlók szeretik őket, mert megkönnyítik a döntési folyamatot, egy helyen láthatják több cég ajánlatát.

Ha jól használod őket, ezek az oldalak az egyik legjobban konvertáló csatornáid lehetnek, és bevételed jelentős százaléka származhat innen.

De melyiket válaszd a számos lehetőség közül?

Mik azok az árösszehasonlító oldalak?

Az árösszehasonlító oldalak saját termékekkel nem rendelkeznek, partner webshopok termékeit listázzák. A potenciális vásárlók adott termékek keresésekor összehasonlíthatják a terméket forgalmazó cégek árait, az általuk ajánlott garanciát, szállítási időt, stb.

A legismertebb magyar példái az Árukereső, eMag, Alza, Árgép.

Az alap árösszehasonlítási funkción felül oldaltól függően webshopként lehetőség van licitálni a keresési találatok között előnyösebb helyen megjelenésre, és egyéb lehetőségeket is kínálnak a versenytársak közül kitűnésre. Ezen felül partner programjaikon keresztül Google Shopping hirdetéseket is futtathatnak termékeidre.

Így még több lehetősége van potenciális vásárlóidnak a termékeiddel találkozni.

Az árösszehasonlító oldalak fajtái

Klasszikus

  • Számos különböző kategória termékeit megtalálni rajtuk.
  • Ilyen oldal az Árgép, Árukereső.

Tematikus

  • Kifejezetten egy-két termékkategóriára fókuszálnak.
  • Jó példái a Favi, Glami, Shopalike.

Alternatív

  • Jellemzően számítástechnikai eszközök, az áron kívül egyéb szempontok szerint hasonlítják össze az egyes ajánlatokat, és akár az egyes termékekből található utolsó darabokat is összegyűjtik
  • Ide tartozik az olcsobbat.hu, kirakat.hu, depo.hu.

Online Piacterek

  • Nem klasszikus árösszehasonlító oldalak, de olyan funkciójuk is van. Saját termékeik mellett kínálják partner cégek termékeit is, melyeket kifejezetten rajtuk keresztül lehet megvásárolni.
  • Legismertebbek az eMag, Extreme Digital, Amazon.

Google Shopping

  • Nem kifejezetten árösszehasonlító oldal, de hasonlóan működik.

Az egyes oldalakról több információért olvass tovább!

Klasszikus árösszehasonlító oldalak

Árukereső

Óriási látogatottsággal bír, havi 20 millió felhasználóval. Bármilyen termékkategória termékeit megtalálni itt.
A termékek nem (csak) ár szerint rendezve jelennek meg, a találati lista tetején elsőbbséget élveznek a fizetett megjelenések, melyekre licitálni lehet. Megbízható bolt jelöléssel is ki lehet emelkedni versenytársaid közül.

 

Google Shopping kampányok futtatását is vállalják termékeidre. Az Árukereső Marketplace ráadásul lehetővé teszi a termékek kosárba helyezését és megvásárlását akár közvetlenül az oldalon, mely meggyorsítja és leegyszerűsíti a vásárlási folyamatot.

Árgép

Az Árukeresővel ellentétben itt nincsenek fizetett elhelyezési vagy CPC licit opciók, szigorúan ár alapján rendezve jelennek meg a termékek. Extra megjelenést jelenthetnek főoldalukon a termékeidre érkezett vélemények. A termékoldalakon árdiagram mutatja az elmúlt időszak árait.

Havi átlag 3 millió látogatót vonz, de közel annyi terméket találni meg rajta, mint az Árukeresőn. Bármilyen termékkategória termékei fellelhetőek az oldalon, ezek közül elektronikai és háztartási készülékekből találni a legtöbbet.

Google Shopping kampányokat is futtatnak 19 országban.

Tematikus árösszehasonlító oldalak

Favi

Lakberendezésre és bútorokra fókuszáló oldal, mely számos szűrési lehetőséget kínál a vásárlók számára a keresésükhöz, mint például szín, méret, vagy akár stílus. Jelen van Romániában, Szlovákiában, Horvátországban és Lengyelországban is.

Glami

Divat fókuszú oldal, elsősorban női látogatókkal. Favihoz hasonlóan itt is számos szűrési lehetőség áll a felhasználók rendelkezésére, mint méret, márka, stílus, szezon, de akár konkrét üzletek ajánlataira is lehetőség van szűrni. 18 országban jelen van, többek közt Németországban, Franciaországban és Olaszországban is.

Shopalike

Divat, háztartás, lakberendezés, szépségápolás kategóriákra szakosodott oldal átlag havi 1 millió látogatóval. A tartalommarketingre is nagy hangsúlyt helyeznek, látogatóikat blogbejegyzésekkel is terelik az oldalra. Itt is lehet licitálni a jobb helyezésért. 13 országban jelennek meg Shopping hirdetéseik és az oldalon belül is lehet termék hirdetéseket futtatni.

Alternatív árösszehasonlító oldalak

Olcsóbbat.hu

Elsődlegesen elektronikai készülékek összehasonlító oldala, átlag havi félmillió látogatóval, de más kategóriában is találni rajta termékeket. Licitálni lehet a jobb helyekért, és CPC helyett jutalék alapú együttműködésre is van lehetőség. Az itt meghirdetett termékek a Kirakat.hu-ra is felkerülnek. Kevesebb, akár csak tíz termék esetén is hatékony lehet.

 

Google Shopping szakértő dedikált csapattal dolgoznak Shopping kampányaid futtatásán. Jól használható hozzá akár az Árukeresőhöz/Árgéphez készült termék feed, de akár a Google sajátja is. Bármilyen szükséges módosítást maguk végeznek el a feededen.

Depo

Magyarország első árösszehasonlító oldala, 520 forgalmazó 3,6 millió termékével. Megtálalhatóak itt elektronikai és háztartási eszközök, kozmetikumok és egészségügyi eszközök, ruhák, irodaszer, élelmiszer és még felnőtt játékok is. Ők is futtatnak Google Shopping kampányokat termékeidre.

Az oldalon megjelenés ingyenes, a kattintások után fix díjat kell fizetni.

Online piacterek

Nem klasszikus árösszehasonlító oldalak, mivel a partner termékeket nem csupán listázzák, hanem árulják, de érdemes rájuk kitérni, mivel ugyanazt a terméket több partnercégtől is meg lehet náluk vásárolni, így árösszehasonlító funkcióval is rendelkeznek.

eMag & Extreme Digital

Az eMag (és az eMagba nem régiben beolvadt Edigital) fő profilja az elektronikai eszközök. Emellett kínál ruházati termékeket, sporteszközöket, könyveket és irodaszereket, de játékokat, kozmetikumokat és még élelmiszert is. Havonta 6 millióan látogatják, jelen van a román és blogár piacon is.

Amazon

A sokak által ismert nemzetközi cégről tavaly érkezett a hír, miszerint Magyarországra is hamarosan megérkezik. Nem tudni még, mikor várható a magyar Amazon indulása, de néhány éven belül nagy mértékben átalakíthatja a hazai e-kereskedelmi piacot. Jelenleg nyugat-európai vásárlók elérésére érdemes használni.

Google Shopping

Egy ideje már Google kereséseknél a megszokott találatok mellett a keresőmotor terméktalálatokat is listáz képpel és árral, ahol a felhasználóknak lehetőségük van összehasonlítani a különböző ajánlatokat, épp ahogy egy árösszehasonlító oldalon. Sok felhasználó nem is keres ezt követően tovább, hanem az itt megjelenített termékek közül választ.

Több árösszehasonlító oldal előnye, hogy Google Shopping hirdetéseket is futtat termékeidre, melyek így itt is megjelenhetnek.

Miért hibázol óriásit, ha nem élsz velük?

Az árösszehasonlító oldalakat kifejezetten vásárlási szándékkal keresik fel a felhasználók, ezért kiemelkedően magas konverziós aránnyal bírhatnak. Megfelelően használva egyes esetekben akár 40%-os bevételnövekedés is elérhető velük. Ráadásul egy folyamatosan fejlődő piacról beszélünk, és a külföldi tendenciák azt mutatják, nagy fejlődési lehetőség áll ezek az oldalak előtt.

Hiba lenne ekkora lehetőséget veszni hagyni.

Mi a helyzet akkor, ha nem az én termékeim a legolcsóbbak a piacon?

A fenti példákból látható, hogy nem minden oldalon alapvető az ár szerinti elrendezés, lehetőséged van fizetett helyek vásárlásával a legolcsóbban elérhető termékek elé kerülni, és egyéb eszközökkel még jobban kiemelni ajánlataidat. Így érdemes lehet akkor is jelen lenni az árösszehasonlító oldalakon, ha nem a te termékeid a legolcsóbbak a piacon. Fontos azonban jól kiválasztani, mely oldalakon szerepelteted termékeidet, és tudatosan kialakított stratégiát alkalmazni.

Ehhez érdemes lehet árösszehasonlító oldalakkal is foglalkozó ügynökség segítségét igénybe venni, tapasztalatukkal segíthetnek, hogy biztosan a céljaidnak megfelelő, céged profiljába leginkább beleillő oldalakat válaszd ki, és a megfelelő stratégiával valóban hatékonyan aknázhasd ki ennek az értékes marketingeszköznek az erejét.

Ezt érdemes szem előtt tartanod

Az árösszehasonlító oldalak előnyeinek hatékony kihasználásához fontos, hogy minden jól legyen beállítva, megfelelő legyen a termék feed kezelése és felügyelete, a licitek beállítása. Számos optimalizálási lehetőség áll rendelkezésedre, melyekbe érdemes jobban beleásni magad, de széles tapasztalattal rendelkező ügynökségként akár mi is segíteni tudunk.

 

Ami még érdekelhet…

A digitális marketing jövője 

A digitális marketing jövője 

A termékek és szolgáltatások értékesítése sosem volt könnyű feladat. Az ügyfelek meggyőzése, hogy az általunk kínált...