Hogyan vágj bele az Online Marketingbe előzetes tapasztalat nélkül?

A cikket írta a Markestic

PPC

2022-03

A marketing, azon belül is az online marketing színes és változatos világa napjainkban egyre több fiatal figyelmét felkelti, nem véletlenül. Világunk egyre inkább válik digitálissá, így hát a cégek, vállalkozások életében ma már elmaradhatatlan az erős online jelenlét. Mindez azt eredményezi, hogy egyre nagyobb szükség van azokra a szakértőkre, akik a világháló ingoványos talaján biztos utat tudnak mutatni. Munkalehetőség hazánkban, főként a fővárosban egyre több, ám szépsége a szakmának, hogy digitális mivoltánál fogva ugyanúgy végezhető egy kis falucskából, mint egy németországi Starbuckból. Mindössze egy laptopra és internet elérésre van szükségünk. Felmerül azonban a kérdés, hogyan helyezkedhetek el, hogyan szerezzek tapasztalatot, ha még nincs. Ebben fogok Neked most segíteni.

 

Tisztázd, hogy melyik terület érdekel

 

Az online marketingnek sok ága ismert, melyekben mindegyikében komoly mélységekig lehet merülni, így fontos magadban előre tisztázni, hogy pontosan melyik terület az, amelyik a legközelebb áll hozzád. Az online marketing legfőbb területei: PPC, Social Media Marketing, Content Marketing, SEO, Brand Management. Azt javaslom, ha még nem vagy tisztában ezen területek pontosan mit is takarnak, nézz utána, hiszen félúton realizálni, hogy nem az adott specializáció áll hozzád a legközelebb, igen nagy fejfájást tud okozni.

 
 

A tapasztalat és tudás megszerzésének módjai

 

Három lehetséges utat fogok Neked mutatni, melyen elindulhatsz marketing tudásod és tapasztalatod megszerzésében. Ezen utak az általad igényelt anyagi befektetés mértéke szerint fognak különbözni a teljesen ingyenes módszerektől, egészen azokig, melyekhez érdemes lesz feltörni a malacperselyt.

 
 

Az ingyenes út

 

A huszonegyedik század embere meg van áldva azzal a privilégiummal, hogy egy 15 centiméter átmérőjű lapos eszközzel képes bárhonnan, bármikor, gyakorlatilag bármilyen információt megszerezni, pillanatokon belül. Sokak olyan élethelyzetben vannak, hogy vagy nem tehetik meg, vagy félnek befektetni anyagi megtakarításukat tudásukba. Ilyenkor jön képbe a kreativitásunk és az eltökéltségünk. Ugyanis léteznek bizony olyan módszerek, melyek segítségével képesek leszünk komoly digitális tudásra szert tenni, cserébe viszont épségben maradhat az a bizonyos malacpersely.

A számtalan jobbnál-jobb online marketinggel foglalkozó kurzus, blog, youtube csatorna és egyéb forrás közül szeretném most a legkiválóbbakat kiemelni, amelyekkel megvetheted lábad a digitális marketing világában.

 

Legjobb Blogok

 

Neilpatel (angol nyelvű, vegyes)

PPC Hero (angol nyelvű, ppc központú)

The Pitch (magyar nyelvű, vegyes, de SEO és PPC a központban)

 

Legjobb ingyenes online képzések

 

Google Academy for Ads

  • A Google saját, ingyenes képzésén megtanulhatjuk a saját rendszereinek alapszintű használatát, értékes badgeket szerezhetünk, melyek önéletrajzunk hasznos és sokatmondó ékei lehetnek. Azoknak lesz kifejezetten hasznos, akiket a kattintás alapú hirdetések (PPC/pay-pey-click) világa vonz. Ők lesznek azok, akik a Google és Facebook algoritmusok működési alapelveit elsajátítva kulcsszavak és népcsoportok érdeklődési körei szerint fognak hirdetéseket menedzselni.

WordStream PPC University

  • A WordStream PPC ügynökségének saját képzési anyaga, webinarokkal, letölthető anyagokkal és PPCn kívül még egy kis Social tananyaggal is kiegészítve

Moz SEO Udemy képzés

  • Ezen 3,5 órás, teljesen ingyenes Udemy kurzuson tanulhatunk a SEO alapjairól. A SEO (search engine optimization) szakértői azon marketingesek lesznek, akik a Google algoritmusait mélyen tanulmányozva képesek lesznek egy-egy weboldal Google-ben elfoglalt helyét javítani.

Legjobb Youtube csatornák

Látható tehát, hogy az interneten megtalálható ingyenes tudásanyag szinte végtelen, minden területen találunk a magunk szájízének megfelelő oktató, tudásbővítő anyagot. Ingyenes mivoltából fakadóan a legköltséghatékonyabb módszerről van szó, ám ha egy állásinterjún szeretnénk bizalmat kelteni és hozzáértőnek mutatkozni, akkor igencsak megéri egy témába mélyülő, velős tudásanyagra beruháznunk. Megmutatom most Neked azokat a kurzusokat kínáló oldalakat, melyeken mindössze pár ebéd árából felvértezhetjük magunkat profi elméleti tudással az általunk választott területeken.

 

Fizetős online kurzusok

 

Udemy

  • A legismertebb online kurzusokat kínáló weboldal, melyen az online marketing minden területével megismerkedhetünk és nem kíván tőlünk hatalmas befektetési összegeket. Az itt megvásárolt tudás mindig tarsolyunkban lesz, hiszen az egyszer már megvásárolt kurzus bármikor elérhető az accountunkban. Ezen felül a tudásanyag készítője által eszközölt frissítéseket természetesen felár nélkül megkapjuk mi is.

 

Skillshare

  • A Udemy-hez hasonlóan vásárolhatunk több témában is kurzusokat. Az alapvető eltérés a két szolgáltatás között az, hogy míg a Udemyn minden kurzusért külön-külön fizetünk, addig itt havi előfizetéses rendszer működik. Havi szinten ~4.500, éves szinten pedig ~30.000 Ft az előfizetés. Mivel az online marketing folyamatosan frissül, tágul és bővül, így érdemes lehet hosszabbtávú befektetésben gondolkoznunk, hogy a később érkező, frisebb kurzusokat is elérjük.

 

Lynda

  • Az online kurzusok Netflixe. Havi ~9500 Ft-ba kerülő előfizetésért cserébe 13.000+ videós tananyag tárul elénk, ezek között pedig tetszésünknek megfelelően találunk online marketing anyagokat is. Az első hónap itt is ingyenes, ám bőven megéri hosszú távon gondolkozni és befektetni.

 
 

Egyértelmű tehát, hogy azok, akik az ingyenes tudáson kívül szeretnék tovább mélyíteni tudásukat, egy viszonylag alacsony összeget befektetve is találhatnak maguknak megfelelő platformot. Hatalmas előnyük ezen kurzusoknak az ingyenes lehetőségekhez képest, hogy egy-egy anyag befejeztével oklevél üti markunkat, melyeket akár LinkedIn profilunkba, akár önéletrajzunkba is feljegyezhetünk, ezzel tovább növelve a bizalmat a potenciális munkaadók felé.

Végezetül bemutatom azokat a képzéseket, melyek a többi forráshoz képest a legnagyobb anyagi áldozatot követelik meg tőlünk, ám a legnagyobb hozománnyal is kecsegtetnek.

 

Fizetős tantermi kurzusok

 

Lássuk, mely magyarországi “tantermi” kurzusokba, képzésekbe érdemes jó magyar forintjainkat fektetni, ha megbízható tudásra vágyunk.

 

Online Marketing Academy – OMA

  • Az “OMA” intenzív, 52 órás kurzusának keretein belül megismerkedhetünk az online marketing területeinek alapjaival, egészen a Google Ads-től kezdve az E-mail marketingen át a szövegírásig.

Webler

  • A Webler marketing tanfolyamában az OMA-hoz hasonlóan a PPC témákon keresztül a Social jelenlét praktiáin át több területtel is megismerkedhetünk, mindezt összesen 40 órában, 12 alkalmon át.

Pallas 70

  • A legátfogóbb és legkomolyabb tanfolyamot a végére hagytam. A Pallas 70 Oktatási- és Vizsgaközpont egy igen masszív, 240 tanórás képzést nyújt a jelentkezni vágyóknak. Ők is az alapoktól kezdenek, majd szépen haladnak a különböző szakterületeken át, érintve a legfontosabb tudnivalókat.

Ezen képzések oktatói alapvetően nem tanárok, hanem online marketing szakértők. Tudásuk, tapasztalatuknál és múltjuknál fogva stabil és biztos, így nem kell attól tartani, hogy kárba vész a befektetett pénzünk. Hatalmas előnye az ilyen képzéseknek, hogy a felsoroltak mindegyike biztosít a tanfolyam végén egy oklevelet, mely igazolja, hogy elvégeztük azt. Ezen felül pedig bizalmat kelt a minket alkalmazni vágyóban, tudásunkat megalapozottságának jelképe.

 

Következzen a puzzle utolsó darabja. A hozzáállásunk.

 

Mindset

 

Milyen egy jó online marketinges hozzáállása? Roppant fontos kérdés, hisz a legtöbb felkészült ügynökség és cég, aki szeretne digitális szakértőt alkalmazni, bizony figyelembe fogja egy állásinterjún venni azokat a tulajdonságokat, melyek megkülönböztetik az “online munkást” a Digitális Szakértőtől.

Az a roppant gyorsan változó világ, amely az online marketinget jellemzi, megköveteli, hogy folyamatosan naprakészek legyünk, így aki sikeres szeretne lenni szakterületén, vállalja, hogy tudása szinte nap-mint-nap megújulást és adaptációt igényel majd, így a konstans tanulás és nyitottság elengedhetetlen.

Nem árt, ha technológiailag is jó alapokkal bírunk. Az online világhoz és munkához és annak megkönnyítéséhez rengeteg tool ismert, nagy előny, ha a számunkra legfontosabbakat és legpraktikusabbakat ismerjük és tudjuk alkalmazni a mindennapokban. Legyünk összeszedettek és határozottak, akarjunk jók lenni. Nagyon sokan jelentkeznek ügynökségekhez és cégekhez online marketingesnek, mert nem tudják, hogy milyen területen helyezkedjenek el, csak szeretnének belekóstolni egy új dologoba, de hosszútávú célokkal nem rendelkeznek. Te NE legyél ilyen! Tűzz ki magad elé célokat, légy ambiciózus, az ilyen ember ritka, pontosan ezért találnak könnyebben munkahelyet.

 

Összefoglalás

 

Láthattunk tehát többféle megközelítést is a szakértővé válás felé vezető útra vonatkozóan. A teljesen ingyenesektől egészen azokig, amelyek bizony anyagi befektetést jelentenek tudásunk bővítésébe. Ám mindegyikben van egy közös pont. Alázat, fejlődni akarás és kitartás nélkül egyik sem fog célra vezetni. Tisztázzuk magunkban, hogy biztosan ezt szeretnénk-e. Döntsük el, hogy melyik terület mozgat meg minket igazán, majd anyagi lehetőségeinktől függően vágjunk bele tudásunk bővítésébe. Ha követed a fenti formulát, biztosan célba érsz!

 

Szeretnéd az általad megszerzett tudást a gyakorlatban is kamatoztatni? Jelentkezz csapatunkba ha profik között szeretnéd PPC-s tudásod tökélyre fejleszteni és kihívásokra vágysz!

Ami még érdekelhet...

A digitális marketing jövője 

A digitális marketing jövője 

A termékek és szolgáltatások értékesítése sosem volt könnyű feladat. Az ügyfelek meggyőzése, hogy az általunk kínált termékek és szolgáltatások az igényeikhez legjobban illeszkednek, kihívást jelent...

Milyen frissítések várhatóak a LinkedIn-en 2023-ban?

Milyen frissítések várhatóak a LinkedIn-en 2023-ban?

Mint a legtöbb közösségi média platform, a LinkedIn is folyamatosan frissítésekkel rukkol elő, hogy még jobb felhasználói élményt nyújtson a felhasználóinak. Az új funkcionalitásokkal és újításokkal...