Mi az a Google CSS Partner? Hogyan csökkentheted vele kiadásaid?

A cikket írta a Markestic

2022-02

Csökkentenéd webshopod hirdetési költéseit?

 

Bár Magyarországon még kevésbé ismert, a Google Shopping egy kiváló hirdetési felületet jelent webshopok számára, hogy még több vásárlót szólíthassanak meg termékeikkel. Sőt, egy EU-s szabályozás miatt kifejezetten kedvezményesen lehet használni ezt a szolgáltatást. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mi is a Google Shopping, és hogyan tudod 20%-kal olcsóbban hirdetni webshopod termékeit rajta!

Mi az a Google Shopping?

2019 nyara óta már Magyarországon is elérhető a Google Shopping névre keresztelt szolgáltatása, amely az e-commerce területén tevékenykedő vállalatoknak kiváló lehetőséget nyújt egy új hirdetési eszköz alkalmazására. A Google Shoppinggal a hirdetési tölcsér aljában, konkrét vásárlási szándékkal rendelkező fogyasztók célozhatók meg rendkívül hatékonyan.

 

A Google Shopping alapvetően egy árösszehasonlító oldal (mint az ÁrGép, vagy az ÁruKereső), amelyhez több hasonlót is találunk a magyar piacon. Az előnye abban rejlik, hogy a Google keresési felületén jelenik a keresési találatoknál, és egy külön aloldalon (mint a Maps vagy az Images) és a felhasználók képpel és árral együtt tudják összehasonlítani a termékeket. Tehát, ha valaki rákeres a “női futócipő” kifejezésre, nem csak olyan oldalakat fog találni, ahol női futó cipőket árulnak, hanem konkrét ajánlatokat is – a Shopping hirdetési felülete rendszerint a keresési találatok felett, vagy mellett helyezkedik el, kiemelt helyen.

 

A Google Shopping hirdetések kiemelt helyen jelennek meg a keresési eredmények között.

 

Miért éri meg webshopodnak megjelenni a Google Shopping-on?

 • Feltűnő helyen szerepelnek a hirdetések

 • Képeket is tartalmaz – a felhasználók kifejezetten szeretnek konkrét képeket látni az adott termékről.

 • Egyszerű üzemeltetni – nincs szükség keresőszavak megadására, mint a Google Ads esetén, egyedül egy termék feed-re, amiből a Google automatikusan leszűri a szükséges kulcsszavakat.

 • Többször megjelenhetnek hirdetéseid, egyszerre – például, ha női futó cipőket árulsz, és valaki női futó cipőkre keres rá, előfordulhat, hogy többségében a te termékeidet fogja látni.

… és mi az a Google CSS Partner?

A Google tehát a Shoppinggal egy óriási előnyre tett szert a hagyományos árösszehasonlító oldalakkal szemben, amihez hozzátartozik az is, hogy eleinte csak a saját partnerei jelenhettek meg Google Shopping hirdetésekben – ezzel egy monopol helyzet állt elő. Az Európai Uniónak ez a kialakult monopolhelyzet azonban nem tetszett, így egy hosszú eljárás eredményeként a következő szankciót szabták ki: a Google-nek a Shopping hirdetési felületein megjelenést kell biztosítani egyéb, árösszehasonlító szolgáltatásoknak is, sőt, mindezt 20%-kal olcsóbban, mint ahogy közvetlenül megjelenhetnek a Google-n keresztül – és emellett még pénzbírságot is kaptak. Ennek eredményeként jött létre a Google CSS (Comparison Shopping Service) Partner szolgáltatás, amin keresztül a bekapcsolódott partnerek ezt a költségelőnyt teszik elérhetővé vállalkozások számára.

 

Hogy működik a Google CSS Partner szolgáltatás?

A Google aukcióinak egyik lényegi összetevője a megadott licit ár, a kedvezmény erre érvényes, nem egy “kupon” formájában jelenik meg. Ennek értelmében

 • Több forgalmat lehet elérni azonos áron – ugyanannyi összegért előkelőbb helyen jelennek meg a hirdetések.

 • Azonos forgalmat lehet elérni alacsonyabb áron – ugyanaz a pozíció, olcsóbban.

Itt fontos megemlíteni azonban, hogy a költségelőny csak akkor érvényes, ha a felhasználó a keresési találatok között kattint a hirdetésre, ha a “Shopping” aloldalon, akkor már nem – azonban a felhasználók kb. 85-90%-a nem kattint át. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=pC7cfJjlTgM&ab_channel=GoogleAds

A Google bemutatója a CSS szolgáltatásról.Jól látod, ilyen egyszerű az egész, a beállítása pedig mindössze pár kattintás. De akkor miért nem használja még mindenki?

 • Még nem tud róla mindenki

 • A kisebb költésű fiókoknak az ismert árazások mellett nem feltétlenül érte meg

 

A Markestic ajánlata azonban már havi 30 000 Ft-os hirdetési költség mellett is megéri webshopodnak.

 

Mikor és hogyan fogod érzékelni az előnyt?

Az átállás rendkívül gyors, 1-2 napot vesz igénybe – Smart Shopping kampányoknál előfordulhat 1-2 hét is, az algoritmus betanulási ideje miatt.

Az alábbi hirdetési mutatók javulásában fogod érzékelni a változást:

 • Jobb megjelenési részesedés (impression share)

 • Jobb átkattintási arány (CTR)

 • Alacsonyabb kattintási költség (CPC)

 

Nincs szükség új Merchan Center-re.

Nincs szükség a jelenlegi ügynökséged lecserélésére.

 

A Google Shopping segítségével tehát webshopod számára egy újabb hirdetési felület érhető el a Google felületein, amivel versenyképesebbé válhatsz versenytársaiddal szemben. A Google CSS Partner pedig a Shopping költéseid csökkentésében válhat hasznodra, hiszen több embert érhetsz el, ugyanakkora költés mellett.

 

A Markestic felmérte a magyar és külföldi szolgáltatók ajánlatait, és partnerségre lépett egy angol céggel, így egy mindenki számára kedvező ajánlatot tudunk biztosítani – akár már havi 5000 Ft-tól!

 

Mire vársz még? Lépj kapcsolatba velünk, és élvezd a költségelőnyt Te is!

Ami még érdekelhet...

A digitális marketing jövője 

A digitális marketing jövője 

A termékek és szolgáltatások értékesítése sosem volt könnyű feladat. Az ügyfelek meggyőzése, hogy az általunk kínált termékek és szolgáltatások az igényeikhez legjobban illeszkednek, kihívást jelent...

Milyen frissítések várhatóak a LinkedIn-en 2023-ban?

Milyen frissítések várhatóak a LinkedIn-en 2023-ban?

Mint a legtöbb közösségi média platform, a LinkedIn is folyamatosan frissítésekkel rukkol elő, hogy még jobb felhasználói élményt nyújtson a felhasználóinak. Az új funkcionalitásokkal és újításokkal...